Home • Familie opstellingen

Andrea Star

Meditatie

Coaching

familie opstellingen

Waarom opstellingen?

We zijn allemaal onderdeel van systemen. Met systemen bedoel ik je familie, je gezin, je werkkring, je vriendenkring  enz.  Jij bent een onderdeel van het systeem die onderling een band hebben. Dit systeem kan ook voor situaties zorgen waar je last van kunt hebben of die vraagtekens bij je oproepen.

Als je in je leven tegen iets aanloopt en je kan er niet achter komen waar het hem precies in zit kan een opstelling uitkomst bieden. Hierin worden onderliggende patronen zichtbaar gemaakt.
Dit kan individueel, dan werken we met papieren op de grond. Je komt met een vraag en de verschillende mogelijke antwoorden zetten we op papier. Hier ga je dan op staan zonder dat je weet wat er op het papier staat en voelt wat de verschillende antwoorden met je doen. Het kan verhelderend werken en je duidelijk maken waar je hart echt ligt. Dit kan een leidraad zijn in de keuzes die je maakt.

Het kan ook in een groep. Het voordeel om dit in een groep te doen is dat jij toeschouwer bent. Mensen representeren jou en anderen die een rol spelen in dat waar je tegenaan loopt.

Stel je voor je komt uit een gezin. Je ouders, je broer en jijzelf. In jullie gezin is er steeds ruzie tussen jou en je broer. Je weet niet waardoor dit komt en gesprekken bieden geen uitkomst. Dan stel je jou gezin op. Je kiest iemand die je ouders representeert, je broer en jezelf. Je stelt de representanten in de ruimte op en laat het systeem zijn werk doen.

 

Als representant kan je opgesteld worden. Wanneer je als representant opgesteld wordt kan dat in jou ook iets raken waar je mee aan het werk kunt. Je verbind je met de energie van de persoon die je representeert. Dan kan je dingen gaan doen die duidelijkheid kunnen bieden voor de persoon die een opstelling heeft.

Voor een buitenstaander kan het lijken op een toneelstuk die je opvoert. Voor diegene waar de opstelling voor is komen duidelijke gedragingen van personen naar voren die past bij de persoon die gerepresenteerd wordt. Door verbinding te maken met het systeem leid ik de representanten om tot een zo goed en duidelijk mogelijk antwoord te komen op de vraag die de opsteller heeft.

 

Klik hier voor informatie over de kosten.

© foto's Alain Chardet